SAS-piloterne i Danmark, Norge og Sverige har varslet strejke til start den 26. april. Parterne kan ikke nå til enighed om en ny overenskomst.

SAS og selskabets skandinaviske piloter skal efter to år med fredspligt atter til at lægge arm med hinanden. Det er konsekvensen af strandede forhandlinger om en ny overenskomst på hver af de tre skandinaviske markeder.

Derfor har piloter i SAS Pilot Group, der er paraplyorganisation for fire nationale pilotforeninger, varslet strejke, efter at forhandlingerne i Danmark brød sammen i går. En eventuel strejke vil således kunne bryde ud den 26. april ved midnatstid, hvis parterne ikke finder hinanden i en mægling.

Ifølge piloterne er der tre elementer, der adskiller parterne, henholdsvis samarbejdsaftaler, forudsigelig arbejdstid og lønninger på markedsvilkår.

“De fleste piloter i SAS har ingen kontrol over hvornår og hvor længe de skal arbejde. De eneste piloter ved ofte om deres arbejdstid i løbet af en måned, at de kun har en gratis weekend. I værste fald løber piloter risikoen for at skulle arbejde i syv sammenhængende weekender. Dette er uholdbart. At være i stand til at planlægge sit liv er en stor belastning, og vi har derfor krævet større forudsigelighed i skemaerne. Desværre viser SAS lidt forståelse for dette krav,” siger Wilhelm Tersmeden, der er formand for den svenske pilotforening SPF.

Markedsjustering af løn
I forhold til kravet om markedsmæssige lønninger har piloterne naturligvis noteret sig, at SAS i løbet af de seneste to regnskabsår har haft et samlet overskud på 3,8 milliarder svenske kroner, og derfor finder man det naturligt, at det også skal komme piloterne til gode.

“Faktisk har vi bedt SAS om en markedsjustering af vores løn. Piloterne i SAS har i flere år bidraget til rentabiliteten i SAS. Tidligere ville SAS altid sammenligne os med andre flyselskaber. Når lønninger og arbejdstidsordninger er værre end i andre seriøse flyselskaber, som vi kan sammenligne os med, nægter SAS at diskutere spørgsmålet om markedsbaseret løn for piloterne,” forklarer den svenske pilotformand.

SAS Pilot Group består af Dansk Pilotforening (DPF), Norske SAS-flygeres Forening (NSF), Scandinavian Norge Flygerforening (SNF) og Svensk Pilotförening (SPF) og organiserer ifølge egne oplysninger omkring 95 procent af samtlige SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige.

I tilfælde af en konflikt vil SAS kunne holde en væsentlig del af produktionen i gang med piloterne organiseret i SAS Pilot Union samt operationerne fra SAS Irland, CityJet, Flybe, Air Nostrum og Regional Jet/Nordica.

Ikke ansvarlige krav
Hos SAS møder piloternes krav ikke meget forståelse.

“Vi ønsker et stærkt, langsigtet og konkurrencedygtigt SAS. De krav som vores pilotforeninger kommer med bidrager ikke til ansvarlighed i et meget konkurrencepræget marked. Vi har dog stadig en klar forventning om, at vi når til enighed – ligesom vi har gjort med samtlige af vores andre medarbejdergrupper. Vi er klar til at forhandle og tror på, at vi finder en løsning til gavn for hele SAS og vores kunder,” siger pressechef Mariam Skovfoged fra SAS i Danmark.